Added to cart!

Give customers more details.

View my cart (0)
Wat is het voordeel van krachttraining voor de duursporter?

Wat is het voordeel van krachttraining voor de duursporter?

, door Steff Overmars, 3 min lezen


Waarom doen duursporters krachttraining en heeft dit ook zin voor recreanten?

Jarenlang hebben duursporters krachttraining vermeden vooral uit angst voor ongewenst gewicht in de vorm van spiermassa. In de hedendaagse topsport is krachttraining eigenlijk niet meer weg te denken en heeft het bij vele sporten gezorgd voor een verschil.

Maar waarom doen duursporters krachttraining en heeft dit ook zin voor recreanten? Daar probeer ik hierin antwoord op te geven.

Krachttraining heeft een aantal grote voordelen voor de duursporter:
  • Het kan de sporter explosiever maken
  • Meer vermogen laten leveren
  • Het verbeterd de trekkracht op de spieren en pezen wat het risico op  blessures aanzienlijk kan verminderen
  • Het zorgt ervoor dat je een goede houding langer kan vasthouden en daardoor efficiënter kan bewegen
Genoeg voordelen dus! Voor de topsporter is krachttraining dus een super goede aanvulling om een niveau te groeien, ook als duursporter. 
 
De angst voor gewichtstoename is een vaak gebruikt excuus om het niet te doen en hoewel dat zeker mogelijk is, is het echt niet zo dat de kilo's er zomaar aan vliegen. Bodybuilders die dat als doel hebben moeten daar keihard voor trainen en vooral ook eten en dat gaat niet zo makkelijk met 2 sessies per week. Verder is krachttraining voor hypertrofie anders dan puur kracht. Dat verschil zit hem vooral in de herhalingen en setjes.



Hoeveel moet je dan trainen?

Hoevaak iemand krachttraining moet doen hangt helemaal af van hoeveel uren je in de week traint. Stel je loopt 2x in de week hard dan is 2x een uur kracht om een betere hardloper te worden een beetje een overkill. Dan zou je met een keer extra lopen meer kunnen bereiken. Maar voor een recreant een kwartiertje, 20 minuten 2x per week kan al heel veel doen. Daar heb je ook niet meteen een sportschool voor nodig want met eigen lichaamsgewicht en bijvoorbeeld een miniband kan je al aardig wat gerichte oefeningen doen.
 
Mijn advies is wel... laat je adviseren. Ik zie zo vaak atleten schema's van internet halen waarbij er wordt geadviseerd om zware setjes te doen met 1-3 herhalingen (HFLV high force low velocity) omdat dat is waar je echt sterker van wordt... besef dan wel dat je een behoorlijke basis aan krachttraining moet hebben gedaan om dat technisch goed uit te kunnen voeren. De LFHV (low force high velocity) zijn oefeningen waar je meer herhalingen maakt en beter mee kunt beginnen als krachttraining helemaal nieuw voor je is. Schrik niet soms kan je de eerste paar keer behoorlijk wat spierpijn krijgen en dat kan je ook belemmeren bij je hardlopen of fiets training maar als krachttraining een vast deel van je week routine wordt zal dat minder en minder worden.
 

Welke oefeningen moet ik doen?

Dat is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Dat hangt weer erg af van de sport en de sterke en zwakke punten van de sporter. Core training (buik, rug en bijvoorbeeld de kleine spieren rond de heup) zijn voor bijna alle triathleten een goede aanvulling. Wil je specifiek iets bereiken met grote spiergroepen dan kan je het beste wel naar de sportschool gaan. Er staan genoeg filmpjes van goede oefeningen op het internet maar zorg dat je de techniek eerst helemaal beheerst voordat je zwaar gaat. Met een trainer aan de slag gaan is natuurlijk een top. Dat hoeft ook niet elke keer maar een trainer kan je wel helpen een programma goed uit te leggen waar je dan zelf mee aan de slag kunt. Vertel de trainer wel dat het ondersteunend is voor jou duursport. Daar gaan sommige nog wel eens aan voorbij.
 
Succes! Groet, Steff

Tags

Meer blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en geniet van vele voordelen.

Wat is het voordeel van krachttraining voor de duursporter?