Wat zijn de voordelen van lopen met een hartslagmeter?
, door Dennis Florussen, 11 min lezen
, door Dennis Florussen, 11 min lezen
Is het nuttig om met een hartslagmeter te lopen? Het zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in je trainingen. Maar hoe werkt het precies? En welke hartslagmeter is de beste keuze?
Met een hartslagmeter kun je je hartslag monitoren en inzicht krijgen in je trainingen. De beste hartslagmeters zijn comfortabel genoeg om te vergeten dat je ze draagt, en ze helpen je bij je training door consistente en nauwkeurige hartslaggegevens te verstrekken. Het laat je zien hoe intens je training was en of je al hersteld bent van je vorige training. Het dragen van een hartslagmeter kan ervoor zorgen dat je verantwoorder aan het sporten bent, je trainingsresultaten optimaliseert en tegelijkertijd overbelasting voorkomt.
Voordat vermogensmeters hun intrede deden in de wielersport, was hartslagmeting de standaard voor het meten van trainingsinspanning en herstel. Het is nog steeds een belangrijke maatstaf die door atleten - professioneel of amateur - wereldwijd wordt gebruikt. En zo zijn er ook ontzettend veel verschillende opties. Zo zijn er lichtgewicht borstbanden, optische onderarm-gebaseerde hartslagmeters en kleine optische polsbandjes die je hartslag kunnen meten. De laatste wordt nu geïntegreerd in fitness-trackers en smartwatches voor alle prijsklassen. Veel smartwatches maken gebruik van optische hartslagsensoren.
Variërend van eenvoudige banden die communiceren met je fietscomputer tot geavanceerde dual-band sensoren met ingebouwd geheugen, elke optie kan andere meetwaarden in kaart brengen, zoals hartslag variatie, het onthouden van trainingsgegevens en zelfs het bepalen van de cadans.
Maar welke van de met talloze opties is voor jou de beste hartslagmeter? Het antwoord hangt af van factoren zoals je trainingsbehoeften, wensen en budgetbeperkingen.
Waar moet je op letten bij een hartslagmeter?
De klassieke hartslagborstband maakt gebruik van sensoren die tegen je huid worden gedrukt om de elektrische impulsen te meten die de samentrekking en uitzetting van de spieren in je hart (ECG) regelen. Optische sensoren daarentegen schijnen licht door je huid (LED) en meten de variantie in de bloedstroom. Zelfs met aanzienlijke technologische vooruitgang, heerst de klassieke op ECG gebaseerde borstband nog steeds op het gebied van nauwkeurigheid.
Optische sensoren moeten consistent contact met je huid houden voor een nauwkeurige meting, maar stoten, sprongen en zelfs spierspanning door het grijpen van je stuur kunnen de sensor belemmeren. En zelf een met zonnebrandcrème bedekte huid kan ervoor zorgen dat ze voldoende gaan schuiven om de nauwkeurigheid te belemmeren.
Onze ervaring is dat een losse borstband een veel betere punt-tot-punt nauwkeurigheid biedt, maar de optische sensoren zijn nog steeds redelijk goed in het bepalen van trends in de hartslag. De meeste van de huidige smartwatches hebben een ingebouwde optische sensor en sommige kunnen zelfs worden aangesloten op je head-unit om als sensor te dienen.
Net als bij snelheids-/cadanssensoren en vermogensmeters, kunnen hartslagsensoren verbinding maken met apparaten met ANT+ of Bluetooth, waarbij de meeste opties nu beide doen. Kiezen welke het beste voor jou is, hangt grotendeels af van de apparaten die je gaat aansluiten.
Met een dual-band hartslagmeter kun je naadloos verbinding maken met je ANT+-compatibele computer en laptop, telefoon of tablet zonder dat je een ANT+ dongle of een tweede sensor nodig hebt. Gelukkig zijn alle beste hartslagmeters dual-band, wat betekent dat ze zowel met Bluetooth als ANT+ kunnen koppelen, wat de zaken een beetje vereenvoudigt.
Een andere overweging is dat sommige Bluetooth-apparaten slechts met één ander apparaat tegelijk kunnen communiceren. Sommige bieden wel meerdere gelijktijdige Bluetooth-verbindingen, maar ANT+ kan naar een onbeperkt aantal uitzenden. Als je iemand bent die op Zwift rijdt, maar de rit op je head-unit of horloge opneemt, is dit iets om in gedachten te houden.
Ben je triatleet of pas je hardlopen of zwemmen toe in je training? Sommige hartslagsensoren bieden hardloopstatistieken zoals verticale oscillatie en cadans, terwijl andere waterdicht zijn en in het zwembad kunnen worden gedragen en slechts enkele gegevens registreren.
Je kunt de levensduur van je hartslagband verlengen door hem regelmatig te wassen (let wel op: sommige zijn wasbaar in de machine, andere niet, zie het label voor instructies).
Ook houden sommige banden de door jou gekozen lengte voor onbepaalde tijd vast zonder uit te rekken, terwijl andere de neiging hebben om na verloop van tijd losser te worden. Naast ons idee zijn de banden van Garmin de beste in dit opzicht en kunnen ze indien nodig eenvoudig worden aangepast. Wahoo-banden blijven ook goed zitten, als je ze eenmaal goed hebt ingesteld.
We zetten onze keuzes voor je uiteen:
Garmin HRM Dual : Basic dual-band hartslagband met een lange batterijduur
Plus: 3,5 jaar batterijduur
Plus: Ondersteunt HRV meting
Plus: Zeer comfortabele band
Min: Gebrek aan geavanceerde functies
Hoewel Garmin eigenaar is van het ANT+ protocol, zijn de nieuwste producten opengesteld voor verzending via Bluetooth, wat de HRM Dual perfect maakt voor iedereen die zijn hartslagmeter wil koppelen met een smartphone of tablet, in plaats van een fietscomputer .
De HRM Dual is een redelijk eenvoudige hartslagmeter, dus het komt niet met de toeters en bellen, zoals ingebouwd geheugen en zwem- / hardloopdynamiek. Het kan echter wel HRV volgen, waardoor het een zeer betaalbare stap in de wereld van HRV-tracking is wanneer het wordt gecombineerd met een geschikte app. Zonder al deze extra toeters en bellen, is het echter een zeer betaalbare optie die in de basis meting zijn werk zeer goed doet.
Garmin HRM Pro: De beste hartslagmeter voor triatleten
Plus: Zwemstatistieken
Plus: Hardloopdynamiek
Plus: Intern geheugen
Min: De best geprijsde hartslagmeter die er is
Min: Alleen met de hand wassen
De HRM Pro is de topklasse van Garmin's nieuwste reeks hartslagmeters met zowel ANT+ als Bluetooth-compatibiliteit (in tegenstelling tot de HRM Run, Tri of Swim van het merk). De HRM Pro heeft een ingebouwd geheugen, wat inhoudt dat het zwemgegevens kan opslaan en deze vervolgens direct naar je apparaat kan sturen als je klaar bent met je training. Het kan ook hardloopstatistieken volgen, zoals grondcontacttijd, paslengte en meer. Voor fietsers is hij eenvoudig te koppelen met je Zwift-apparaat of je Garmin-fietscomputer. Ideaal dus!
De band heeft knoopcel batterij, met een levensduur van de batterij van 365 uur. Net als de HRM Dual is het vervangen van de batterij lastig, waarbij vier kleine schroeven moeten worden verwijderd en een o-ring die gemakkelijk misplaatst of beschadigd kan worden als je niet voorzichtig bent.
De pod van de HRM Pro kan niet van de band worden verwijderd, wat betekent dat het wassen met de hand moet worden gedaan in plaats van via de wasmachine, en volgens Garmin is dat nodig na zeven triatlon-evenementen of na elke zwembadzwemmen.
Voor degenen die van plan zijn veel te zwemmen, wordt de HRM Swim geleverd met een bredere band, waardoor hij beter blijft zitten. Vooral handig voor degenen die geen wetsuit, zwempak of trisuit over de band dragen. Een goede keuze is ook de tri-bundel.
4iiii HRM: Een van de nauwkeurigste hartslagmeter door beat-to-beat meting
Plus: Intern geheugen tot 65 uur
Plus: Vijf keer sneller reactievermogen
Plus: Beat-to-beat meting: tien keer nauwkeuriger dan gebruikelijke hartslagmeters
Min: Geen zwemstatistieken
Deze 4iiii Viiiiva HRM ANT+ hartslagband kan met recht een topper genoemd worden. Door zijn super nauwkeurige beat-to-beat meting is de hartslagmeting 10 keer nauwkeuriger dan bij reguliere hartslagmeters. Door de ANT+ en Bluetooth Smart communicatie kun je dit accessoire perfect koppelen met andere devices zoals de 4iiii Precision, Sportiiii, fitnessapparatuur en de 4iiii app. De hartslagmeter kan tot 65 uur aan data bewaren, zodat je jouw gegevens op ieder moment goed kunt analyseren. De meter werkt op een vervangbare CR2032 batterij die een levensduur kent tot 200 uur.
Wahoo Tickr: Voor velen de favoriet.
Plus: Status-LED's zorgen voor een gemakkelijk begrip van de batterij- en stroomstatus
Min: Gebrek aan geavanceerde functies
Wahoo's Tickr is een standaard dual-band Bluetooth en ANT+ hartslagborstband die onlangs is vernieuwd. Wahoo heeft het formaat van het apparaat verkleind voor een betere pasvorm. Ook is de levensduur van de batterij met bijna 50 procent verlengd, wat neerkomt op 500 uur gebruik op een enkele batterij. Voor gebruiksgemak kan de Tickr-reeks tegelijkertijd verbinding maken met drie apparaten, wat vooral handig is voor indoor cycling, omdat je hiermee je tegenwindventilator kunt bedienen terwijl je op Zwift fietst via je laptop, of je hartslag kunt volgen via een fietscomputer en tegelijk een telefoon kunt koppelen.
De pod heeft een standaard CR2032-batterij die ongeveer een jaar meegaat. De pod is gemakkelijk te openen (een muntstuk werkt het beste), en de sensor heeft een water- en stofbestendigheid van IPX7. De Tickr is eenvoudig in gebruik en heeft geen verder poespas, dit maakt het wel een van de goedkopere beschikbare opties.
Wahoo Tickr X: Een van de betere hartslagmeter voor fietsers en hardlopers
Plus: intern geheugen
Plus: geavanceerde statistieken voor fietsen en hardlopen
Plus: Dubbeltik-bedieningselementen
Min: Geen zwemstatistieken
Net als de Tickr heeft hij de standaard functie dat is uitgebreid met een ingebouwd geheugen dat tot 50 uur aan hartslag- en caloriegegevens kan opslaan. Ook kun je met de Tickr X apparaatvrij trainen, mocht je zonder je telefoon of fietscomputer willen gaan hardlopen/fietsen. Naast hartslag- en calorieën kan de Wahoo Tickr X ook hardloopanalyses leveren en zelfs je indoor cycling-cadans volgen dankzij ingebouwde versnellingsmeters. Hij is ook wat compacter dan zijn voorganger, wat bijdraagt aan een comfortabeler pasvorm.
Wahoo Tickr Fit HR-armband: Gebruiksvriendelijke optische HR-band
Plus: Hiermee kun je de borstband verwijderen
Min: Beetje onhandig wanneer je shirts met mouwen draagt
Min: Minder nauwkeurig dan een borstband
De Tickr Fit is een optische hartslagsensor die is ontworpen om op je arm te worden gedragen met behulp van groene LED's om de bloedstroom onder je huid te lezen. Het is ontworpen om op de onderarm of bovenarm te worden gedragen en wordt geleverd met twee banden voor alle maten.
Net als de Tickr-borstband, is hij dual-band (Bluetooth en ANT+), kan hij naadloos worden gekoppeld aan een reeks apparaten en heeft hij een ingebouwde oplaadbare USB-batterij. Het nadeel komt wanneer je een shirt met mouwen draagt, omdat het niet slank genoeg is om comfortabel onder armwarmers en dergelijke te passen.
[SPLIT]
blog-products-hartslagmeters