Hoe train je voor een triathlon en wat heb je allemaal nodig voor een training? We geven je graag wat tips.
Wat heb je allemaal nodig voor je eerste triathlon? Sta goed voorbereid aan de start van je eerste wedstrijd met de tips van Claudia Striekwold.
Triathlon firsttimers on your marks
“Heb ik dat allemaal nodig”?! Dat was mijn eerste reactie toen ik begon met trainen voor mijn eerste wedstrijd. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk, uiteindelijk moet je toch zelf boven water blijven, trappen, en de ene voet voor de andere zetten. Maar ik heb vast een paar bruikbare tips voor je.
ZWEMMEN
Zwemmen is voor velen een vak apart. Technisch de moeilijkste discipline van de 3. Mijn tip daarom: start met een borstcrawl cursus, of zwemles van een zwemtrainer. Zelf “aanmodderen” kan resulteren in ingesleten foutjes die er moeilijk uit te halen zijn. Zelf kan je dan verder aan de slag met de tips die je krijgt. Maar wat heb je allemaal nodig voor je zwemtraining?
Goede badkleding natuurlijk. Een badpak of zwembroek die goed blijft zitten tijdens je training is essentieel.
Een badmuts (ook de meeste mannen zwemmen er mee), en een goed passend (!) brilletje. Ik gebruik zelf 3 type zwembrillen van Aquasphere die goed passen op mijn gezicht, en heb ze met verschillende glazen voor binnen, buiten, zon, etc.
Vaak beginnen je zwemtrainingen met techniek oefeningen. Hiervoor zijn diverse zwemtools op de markt. Ik raad een plankje, pullbuoy en snorkel (front) aan om in het zwembad als trainingstools mee te starten, omdat je hiermee technisch alles los van elkaar kan oefenen (ademhaling, benen, armslag).
Tijdens de wedstrijd wordt er meestal in open water gezwommen. Dan is een wetsuit vaak een vereiste (afhankelijk van de watertemperatuur). Een wetsuit beschermd je tegen de kou maar zorgt ook voor meer drijfvermogen. Dat is belangrijk bij de aanschaf van een pak te weten. Kijk of je op een wetsuittestdag verschillende pakken kan proberen. Of vraag advies bij een specialist. Het is een flinke investering, maar een goed wetsuit laat je zeker beter en sneller zwemmen.
FIETSEN
Fietsen is de discipline die over het algemeen de meeste tijd kost, en het onderdeel waar de meeste mensen het meest in willen investeren. “Snelheid kun je kopen” maar met high-end materiaal alleen ben je er nog niet. Trappen moet je nog steeds zelf. Een fiets (of het nou een racefiets of triathlonfiets is) die goed past en jij lekker op fietst is stap 1. Een bikefitting kan je helpen blessures te voorkomen, de zorgt voor de juiste afstelling van je fiets, keuze qua zadel, pedalen etc.
Wat heb je echt nodig?
Een goede fietshelm. Zonder helm geen training of race. Een ongeluk zit een klein hoekje, dus kies voor je eigen veiligheid.
Je kunt de helm aanvullen met een vizier of een toffe fietsbril. Dit biedt je bescherming tegen vliegjes en biedt beter zicht met de zon.
Goede fietsschoenen voor tijdens je trainingen of triathlonschoenen voor een snelle wissel tijdens je wedstrijd.
HARLOPEN
Voor het looponderdeel is er ook ontzettend veel op de markt maar mijn advies:
Kies voor een passende hardloopschoen. Ook hier geldt weer; De duurste schoen is niet altijd de beste. Laat je adviseren welke schoen het beste bij jouw looptechniek / voet / afstanden past.
Wil je “een stapje verder” en ben je gek op het maken van analyses van je training? Dan kun je tegenwoordig ook lopen met een vermogensmeter. Ik ben helemaal fan van de Stryd die wattage en pasfrequentie meet, en dus wind, hoogteverschil en ondergrond detecteert.
Multisport horloge. Om al je trainingen te volgen, is een goed horloge essentieel. Deze kun je gebruiken tijdens het zwemmen, lopen en fietsen en ook de wisseltijd wordt geregistreerd. Om mijn training (en wedstrijd) data in te zien gebruik ik een Garmin Forerunner. Er zijn enorm veel types op de markt. Voor je een keuze maakt, kies dan welke functies je graag wilt hebben.
Lang verhaal kort; Je kan het zo gek maken als je zelf wilt :D Vraag maar raak mocht je tips willen of willen sparren over het een of ander.