De beste zwembrillen voor triathlon en buitenzwemmen
, door Dennis Florussen, 4 min lezen
, door Dennis Florussen, 4 min lezen
Als triatleet ben je altijd op zoek naar een zwembril voor in het zwembad óf in het buitenwater. We geven je graag wat tips voor de juiste zwembril.
Dat is van persoon tot persoon verschillend. Waar jouw zwembuddy bij zweert kan voor jou de slechtste bril ooit zijn. Uiteraard zijn er wel richtlijnen waar je op kunt letten. In dit blog geven we je graag wat tips over de (openwater) zwembrillen wereld.
Zichtbaarheid.
Zichtbaarheid is essentieel voor een goede zwembril. Je wilt natuurlijk goed zicht hebben onder water, maar ook nog de boei kunnen zien tijdens een race. Het meest voorkomende soort glas van de zwembril is klein en ovaal. Deze zijn perfect als je alleen maar vooruit hoeft te kijken en naar die zwarte streep op het zwembad bodem. Deze glazen hebben relatief veel “dode hoeken”. Deze kleinere glazen passen wel weer beter in je oogkassen en zijn daardoor beter gestroomlijnd, maar zitten weer minder comfortabel. Ideaal dus wanneer je aan bijvoorbeeld wedstrijdzwemmen doet of bij korte triathlons in het zwembad.
De Xceed zwembril van Aqua Sphere / Phelps is hiervoor ideaal.
Maar wanneer je in open water zwemt wil je juist een zo’n groot mogelijk zicht hebben, dus je glazen wil je ook het liefst zo ver mogelijk door laten lopen aan de zijkant. Zodat je goed die ene boei of vlag kunt peilen om zo snel mogelijk bij je eind bestemming te komen. Brillen met grotere glazen sluiten meer op je voorhoofd en jukbeenderen en zitten hierdoor comfortabeler. De bijvoorbeeld aan de Aqua Sphere Vista Pro.
Kleur van de glazen.
Zwembrillen zijn er in vele kleuren en soorten glazen met allemaal hun specifieke doeleind. Het is dan ook volledig afhankelijk van waar je zwemt en in welke weersomstandigheden, welke kleur glazen je kiest.
Wanneer je een bril zoekt voor in het overdekt (en relatief donker) zwembad met niet heel fel licht, maakt de kleur van de glazen niet veel uit. In dit geval kun je kiezen voor gekleurde of gespiegelde glazen, maar transparante glazen kunnen ook prima gedragen worden.
Op een bewolkte of regenachtige dag kun je beter kiezen voor een bril met heldere, lichtblauwe of gele lenzen. Als het een heldere en zonnige dag is, of als je ’s morgens zwemt en de zon opkomt terwijl je in het water bent, zijn gespiegelde lenzen de beste keuze. Dit glas dempt de felheid van het licht en zorgt voor wat meer rust voor de ogen.
Een zwembril die voorzien is van gespiegelde of getinte glazen, zorgen ervoor dat je ogen goed beschermt zijn tegen het felle licht. Door de kleur of spiegel wordt het licht gefilterd en zo kan jij ongestoord goed blijven kijken zowel boven als onder water. Denk bijvoorbeeld aan de Aqua Sphere Gold Lens.
Testen of de bril lekvrij is.
Wanneer je weet welke kleur glazen je moet hebben en je hebt die ene bril gevonden die ook nog mooi staat bij je wetsuit, wil je natuurlijk ook weten of die zwembril lekvrij is.
Een zwembril zal alleen lekvrij zijn wanneer het montuur luchtdicht tegen je gezicht zit. Omdat iedereen een ander vorm van gezicht heeft zal die éne bril beter passen bij jouw dan als bij je zwembuddy. Je kunt een zwembril droog testen of hij de juiste pasvorm heeft. Plak de bril op je gezicht, zonder het bandje te gebruiken, en druk hard aan. Wanneer de bril een paar seconden op je gezicht blijft plakken, weet je dat dit voor jouw de juiste keuze is.
Beslagen glazen.
Niets is zo vervelend als gecondenseerde glazen, dit komt na verloop van tijd bij iedereen voor. Er gaan hier veel “praktische oplossingen” de zwemwereld rond. Glazen insmeren met speeksel, wassen met handzeep, alleen met een brillen schoonmaak doekje schoonmaken, etc.
Bij alle nieuwe zwembrillen is de binnenkant voorzien van een anti condens afstotende laag. Door het brilletje schoon te maken, in te smeren met speeksel, etc. zal dit laagje snel afnemen, waardoor je bril sneller zal beslaan.
En wat als bij zoveel geldt, geldt dit ook zeker voor zwembrilletjes; onderhoud is het behoud van je brilletje. Dus wij adviseren bij (nieuw) gebruik een klein beetje anti-fog cleaner in te spuiten op de glazen. Hiermee houd je het anti-condeslaagje zoveel mogelijk intact. Afspoelen met zoet water en niet aan de binnenkant van je glazen zitten met je handen.
Door het zuur van je vingers zal de anti-condenslaag ook aangetast worden. Dit hoef je niet elke zwemtraining te doen, maar op enige regelmatige basis is dit het beste voor je brilletje. Onderhoud=behoud van je brilletje.
Veel plezier met zwemmen en #StayFit.